Het aantal familiebedrijven in Aalten is in twee jaar tijd licht gestegen, van 680 in 2021 naar 690, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze site heeft deze gegevens geanalyseerd, en de stijging is opvallend.
Contrastrijk hierbij is dat het aantal niet-familiebedrijven — zzp'ers uitgezonderd — in dezelfde periode juist licht is afgenomen, van 1025 naar 1015.
Volgens de definitie zijn familiebedrijven ondernemingen die (volledig) eigendom zijn van een familie of waar een familie de volledige zeggenschap over heeft. In Aalten behoort de meerderheid van familieondernemingen tot de categorie waar een familie de volledige zeggenschap heeft. Van de familiebedrijven zijn er 530 waar een familie niet de enige eigenaar is, maar wel de leiding heeft. In 105 gevallen is de familie de enige eigenaar, terwijl in 55 gevallen de familie een controlerend belang heeft.
Als we alle bedrijven, inclusief zzp'ers, bekijken, blijkt dat een op de vier ondernemingen in Aalten een familieaangelegenheid is. Dit steekt gunstig af tegen de statistieken voor Gelderland en het landelijk gemiddelde.
Buiten de Randstad zijn er verhoudingsgewijs meer familiebedrijven in eigendom van of geleid door een familie. De grotere aanwezigheid van landbouwbedrijven speelt hierbij een rol, maar het fenomeen strekt zich breder uit dan alleen binnen de agrarische sector, volgens onderzoeker Judith van Helvert van Windesheim.
In heel Nederland zijn er meer dan 300.000 familiebedrijven, variërend van kleine bedrijven tot grote spelers zoals Heineken. Gezamenlijk bieden zij bijna een derde van alle banen in Nederland, wat neerkomt op ongeveer 3 miljoen banen. Een aanzienlijk aantal familiebedrijven bestaat al meer dan dertig jaar.